Fietsen

Fietskleding:

De voordelen van de juiste fietskleding die hoort bij het jaargetijde mag je niet onderschatten. De aanschaf kan misschien wel wat kostbaar zijn, maar je heb er jarenlang veel plezier van. Zo zal u met een syntetische stof minder last hebben van een nat en bezweet lichaam, omdat deze die weinig vocht vasthouden. Bij een gewoon katoenen T-shirt is dat wel het geval, omdat katoen bestaat uit holle vezels die gemakkelijk vocht vasthouden en hierdoor ook terwijl u aan het fietsen bent snel afkoelen wat weer funest is voor de spieren. Werk net als in de outdoorkleding met meerder laagjes bovenkleding zodat u altijd wat kunt varieren met verschillende weersinvloeden.

Diverse kenmerken van fietsbroeken zijn dat er een stuk zeem in zit ter voorkoming van zadelpijn, voorzien is van bretels zodat deze niet afzakt en er ook geen extra naden toegepast zijn. Ook zijn er losse beenstukken (handig op zomerse dagen waarbij het in de ochtend een stuk kouder is) te koop. Voor toerfietsers of mountainbikers worden er ook casual fietsbroeken aangeboden. (deze lijken op een gewone broek, maar zijn voorzien van een zeem). Belangrijk: Gebruik geen onderbroek onder je fietsbroek hierdoor creëer je extra naden en meer kans op wrijving.

Fietshelmen:

Een Fietshelm is niet verplicht maar wel ten zeerste aan te raden bij het toerfietsen. Je moet echter niet denken dat je met een helm meer risico kan nemen. De pasvorm van fietshelmen moet u net zo nauw nemen als die van de wintersport helmen. Het moet zo aansluiten dat het aanzit maar niet knelt. Helmen zijn bijna altijd gemaakt van polystyreen (een kunststof dat lijkt op piepschuim). Een goede helm heeft voldoende ventilatie-openingen. Als de helm bij het passen lekker zit en goed blijft zitten mag je er vanuit gaan dat je de juiste maat hebt gekozen. Soms zit er aan de binnenkant een draaiknop om de helm helemaal aan je wensen aan te passen. Bij een fietshelm met het juiste keurmerk (o.a CE en ANSI) ben je er zeker van dat deze aan alle veiligheidseisen voldoet. Lees ook de gebruiksaanwijzing aandachtig door.

Fietstassen:

Fietstassen zijn er in verschillende uitvoeringen. bekend bij iedereen zijn de fietstassen die op de boodschappenfiets zitten maar voor de toerfietsers misschien niet echt ideaal. Het alternatief zijn de fietstassen van bijvoorbeeld Ortlieb en Vaude . Deze zijn regenwaterdicht en aerodynamisch gevormd. De tassen zijn opgedeeld in drie catogoriën: Stuurtassen, Voortassen (frontrollers) en Achtertassen (backrollers). Veelal zijn de tassen voorzien van reflectoren en diverse kleuren en doordat deze modelen van zichzelf al waterdicht zijn, zijn klapperende regenhoezen overbodig. Optioneel voor de stuurtassen zijn aanklikbare kaarthouders. De fietstassen passen op de meeste bagagedragers. Voor meer informatie en uitleg nodigen wij u graag uit in onze winkel in Heerhugowaard.

Fietsschoenen:

De fietsschoen verkrijgbaar bij Kompas Outdoorworld lijken casual schoenen maar zijn voorzien van plaatjes voor de klikpendalen. Zodra u van de fiets afstapt behoud u meteen voldoende grip om een stukje te lopen of om op het terras te gaan zitten. Kom voor diverse modellen en pasvormen naar onze winkel in Heerhugowaard.