Wandelen

Kompas Outdoor World is dé specialist in wandelartikelen in Noord Holland

Wandelen kan altijd, overal en op je eigen manier. De ene keer wandelt u voor de gezelligheid, een andere keer om een prestatie te leveren of om uw conditie op peil te houden. Soms bent u avontuurlijk en trekt u eropuit om lange wandelingen te maken in verre oorden of dichterbij. Maar altijd beleeft u de natuur echt!


Wandelschoenen

Wandelschoeisel moet aan enkele eisen voldoen. Voordat u aan een fikse wandeltocht begint is het belangrijk, dat uw schoenen ingelopen zijn en soepel en gemakkelijk (niet te strak) zitten. De voeten zwellen namelijk een halve schoenmaat op na een tijdje lopen. Oneffenheden aan de binnenkant of kapot binnenwerk zijn uit den boze. Dikke zolen voorkomen dat u na een paar uur ieder steentje voelt. Sportschoenen zijn heel geschikt, zolang het droog weer blijft. Bij een flinke regenbui of als u door een plas heeft moeten lopen heeft u echter snel natte voeten. Kompas Outdoor World is gespecialiseerd in wandelschoenen. Bij ons vindt u alle topmerken zoals Hanwag, Meindl, Lowa, Columbia, The North Face, New Balance, Keen, Sorel en Teva. Vraag gerust uitgebreid advies aan onze verkopers. Neem uw oude schoenen mee, want ons deskundige personeel kan daaraan uw loopstijl aflezen en u uitstekend adviseren over de schoenen en materialen die het beste bij u passen. Bij berg- en wandelschoenen moet niet alleen gelet worden op de lengte van de schoen; de breedte en de hoogte zijn net zo belangrijk. Uw voeten moeten precies passen en u moet uw voet tijdens het lopen goed kunnen afwikkelen. Koop schoenen die passen bij uw wandelplannen en koop ze zeker niet te zwaar. Wandelschoenen zijn ingedeeld in vier categorieën:

  • Categorie A: lichte wandelschoenen voor gebaande wegen
  • Categorie B: voor meerdaagse tochten met bepakking
  • Categorie C: voor zware tochten in het hooggebergte
  • Categorie D: stijgijzervast, voor extreme ijstochten en expedities.

Uitgebreide informatie over de keuze voor uw wandelschoenen / bergschoenen kunt u hier vinden.


Wandelkleding

Welke kleding u tijdens het wandelen het beste kunt dragen is afhankelijk van het weer, uw budget en wat u prettig vindt zitten. Het is vooral belangrijk dat u kleding kiest, waarin u zich goed kunt bewegen. Wanneer het kouder wordt kunt u het beste meerdere laagjes aandoen. Als u het dan tijdens het wandelen warmer krijgt kunt u een laagje uitdoen zonder het direct weer koud te hebben. Bij warm weer is luchtige en ademende kleding aan te raden. Bij Kompas Outdoor World heeft u een uitgebreide keus is in bovenkleding, broeken en shirts en onderkleding, die uitstekend ventileren en ook kleding, die vuil- en waterafstotend is, maar ook die volledig wind- en  waterdicht is. Bij regen is het prettig wandelen, wanneer u ademende regenkleding draagt en kleding die zeer sneldrogend is. Maar natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om de paraplu als de ideale regenstopper mee te nemen. Onze merkkleding voor uw wandeltochten zijn The North Face, Fjäll Räven, Columbia, Bergans,Tenson, Berghaus, Haglöffs, Peak Performance, Killtec, Mountain Equipment, Patagonia, Maier, Brax Outdoor, Vaude, Royal Robbins en Odlo.


Wandelstokken

Het gebruiken van wandelstokken bij het wandelen is niet zonder reden. De stokken zorgen voor verminderde belasting van knieën en rug doordat u bij het heuvelopwaarts lopen net iets meer kracht kan zetten door uw armen/polsen te gebruiken. Tijdens het heuvel- of bergafwaarts loopt u rustiger, doordat de wandelstokken de klappen nagenoeg opvangen en niet uw rug en knieën. Het is soms handig om net iets meer balans/evenwicht te hebben door met stokken te lopen. Een smal paadje passeert u makkelijker als u er een stok naast kunt plaatsen om uw evenwicht beter te bewaren. Wandelstokken verhoogt uw uithoudingsvermogen behoorlijk. Zeker op heuvel- en bergachtige routes kunnen wandelstokken de last van uw rugzak behoorlijk overnemen. Topmerken van wandelstokken zijn LEKI, Black Diamond en Exel.


Rugzakken

Ons advies over een rugzak hangt af  waar uw  de rugzak voor wilt gaan gebruiken. Gaat u een wandeling van een paar uur maken, dan volstaat een kleine simpele dagrugzak. Een meerdaagse wandeltocht vraagt om een heel andere rugzak. Weer anders is het als u een klimtocht gaat maken, waarbij bewegingsvrijheid van groot belang is. De weersomstandigheden zijn bijzonder belangrijk. Een tocht in heuvel- of bergachtig terrein met sneeuw en ijs vraagt om een rugzak die het mogelijk maakt om wandelstokken te bevestigen, terwijl een regenachtige dag zware eisen stelt aan de waterdichtheid van de rugzak. De drie belangrijkste categorieën zijn: dagrugzak, trekkingrugzak en klimrugzak. En uiteraard zijn er variaties op deze categorieën te bedenken (een dag/klimrugzak of een hutten/trekkingrugzak). Belangrijk is wat u mee wil nemen op uw  tocht. Neemt u extra kleding, een slaapzak of zelfs  nog een tentje mee? De grootte van de rugzak wordt altijd in liters uitgedrukt. Hoe meer u meeneemt in uw rugzak, des te meer gewicht u mee zult moeten dragen. Daar staat tegenover dat er niks zo onhandig is als een te kleine rugzak waar u van alles aan de buitenkant aan vast moet binden. In ons advies houden wij de volgende waarden qua grootte aan: tot 30 liter voor een dagtocht rugzak, deze hoeft immers naast eten en regenkleding niet veel te bevatten.40 tot 50 liter voor een huttentocht waarbij je zelf je brander, slaapzak en slaapmatje mee moet dragen. 60 liter is voldoende voor een meerdaagse trektocht met de tent. Maakt u alleen een lange trektocht, dan is 65 tot 75 liter nodig voor het weg kunnen stouwen van alle slaap, eet- en kookgerei. In de winkel hebben wij het grootste assortiment en voorraad van de verschillende rugzakken van merken als: Deuter, Lowe Alpine, The North Face, Osprey, Vaude, Active Leisure, Bergans, Berghaus, Camelbag, Columbia, Dakine en Haglofs.


Verzorging

Wees lief voor uw wandelkleding en -schoeisel en verzorg ze. Maak ze regelmatig weer opnieuw waterafstotend, waterdicht en houdt ze schoon en soepel. Uitstekende onderhoudsmerken zijn Nikwax, Granger's en Atsko Sport Wash.


Sokken

Helaas wordt de aankoop van dure wandelschoenen te vaak teniet gedaan door er de verkeerde sokken in te dragen. De keuze van sokken is erg belangrijk. Kies voor wol, badstof of katoen, zónder naden of stoppen en van niet te grove structuur. Kleine naden kunnen eventueel, als u de sokken binnenstebuiten draagt. Verder is het belangrijk dat de sokken na het wassen zacht zijn. Goede sokken houden uw voeten droog en helpen blaren voorkomen! Uitstekende merken zijn Falke wandelsokken, Xtreme Hiking Socks en Galloway walker.


Inlegzolen

Door uw looppatroon te corrigeren met een inlegzool in uw wandelschoen, herstelt u uw totale lichaamsbalans. De combinatie van high-tech materialen geeft zowel ondersteuning als schokdemping. Het resultaat geeft een fantastisch loopcomfort. Inlegzolen bieden een simpele maar doeltreffende oplossing voor voetklachten, denk aan "slapende voeten", "zeurend gevoel", "brandende gevoel" etc. en helpt zelfs tegen knie- of rugpijn! Topmerken in ons assortiment zijn Bootdoc fit, Superfeet en Mysole.